ERP danışmanlık ne demek?


ERP danışmanı, şirketin iş ihtiyaçları, çalışanların eğitimi, iş süreçleri ve çalışan iletişimi başta olmak üzere birçok alandaki yazılım ihtiyaçlarını değerlendiren kişidir.


ERP hizmetleri nedir?

ERP yazılım sistemi nedir? ERP yazılım sistemi; finans ve muhasebe, tedarik zinciri, İK, tedarik, satış, stok yönetimi ve daha fazlası dahil olmak üzere şirketin temel iş süreçlerini yönetmeye yönelik entegre uygulamalar veya modüller kümesidir.





ERP Danışmanı Nedir?


ERP danışmanı, ERP yazılımı kurulum sürecinde ve sonrasında yol gösteren kişidir. Müşterinin ERP yazılımı ile fikirlerini geliştirir, sisteme entegre eder ve kaynak planlama kararlarına yardımcı olur. ERP danışmanı, şirketin iş ihtiyaçları, çalışanların eğitimi, iş süreçleri ve çalışan iletişimi başta olmak üzere birçok alandaki  yazılım ihtiyaçlarını değerlendiren kişidir. Şirketler tüm kaynaklarının kolayca ölçülebilmesini, kontrol edilebilmesini ve planlama yapılmasını ister. Bu sebeple uygulanması kolay, uygun maliyetli ve eksiksiz bir iş yönetim çözümü arayışında hareket eder.


Ancak işletmenin büyüklüğüne ve sistemine uygun iş çözümüne karar vermesi ve yeterli parametre ve kaynaklar bulması zorlaşabilir. İş yönetim çözümü olarak  ERP sistemi kurmak isteyen bir şirketin tüm datası gözden geçirilir ve ihtiyaçları, istekleri doğru tespit edilir. Analiz aşamasından sonra karar ve aksiyona dönüştürülecek sonuçlar ortaya konur. Ardından hangi ERP sisteminin kurulacağına karar verilmesi süreci başlar. Şirket departmanları göz önünde bulundurulduğunda mali muhasebe, satın alma işlemleri, yönetim,  müşteri ilişkileri ya da üretim gibi birçok departman bulunmaktadır.


Birbirinden farklı teknik detayları içeren departmanlarda süreçlerin tümüne hakim olmak zor olabilir. Bu noktada ERP  yazılımının satın alma sürecinde olduğu kadar yazılım kurulum aşamasında da yol arkadaşlığı edecek bir danışmana olan ihtiyaç ta artar. ERP danışmanı olmak isteyen kişiler meslekle ilgili bilgileri edindikten sonra nasıl bir eğitim almaları gerektiğini de araştırır. Bu durum firmaların faaliyet gösterdikleri sektöre bağlı olarak değişiklik gösterir. İşletmeler adaylarda farklı lisans bölümlerinden mezuniyet kriteri aramaktadır.


ERP Danışmanı Ne İş Yapar?

ERP danışmanlarının en önemli rolü şirket birimlerinin yazılım ile entegrasyon sürecini izlemektir. Bunun yanında ERP danışmanlarının görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibi sıralanabilir.


Microsoft Dynamics ERP’nin uygulanması ve eğitimi ile alakalı müşterilere yardımcı olmaları gerekir.


Uygulamaya entegre etmek için ilgili firma verilerini toplaması gerekir. Bunun için müşteri ile iletişime geçer.


Şirketin iş prosedürünü analiz eder ve ilgili otomasyon için uygun yazılımı tasarlar.


Kılavuz el kitapları, muhtemel problemler ve bunların çözüm yolları gibi konularla ilgili gerekli dokümanları oluşturur.


Müşterilerle süreci gözden geçirme ve uygulama yapılandırma toplantıları gerçekleştirir.


İşletmelerin metodolojisini ve yaklaşımını sürekli olarak geliştirmek için yaratıcı iş çözümleri tanımlar.


Mevcut ERP sistemini optimize etmek üzere yollar geliştirir.


İş yeri personeline kullanıcı eğitimi verir.


Müşteri bilgileri gizliliğine sadık kalmalıdır.



Teklif Al