Süreç Analizi ve Yönetimi Danışmanlığı Kapsamı
Süreçlerin başarısı süreç yönetiminin verimliliğine bağlıdır. Süreç performansı ve süreçlerin iyileştirilmesi için süreç işleyişinin iyi analiz edilmesi gerekmektedir. Süreç analizleri sonrasında ihtiyaçlar, süreç verileri, süreç hataları, süreç performansı, süreç verimliliği vb. konularda süreç değerlendirmesi yapabilmek mümkün olmaktadır. Süreç Analizi ve Yönetimi danışmanlığı firmaların operasyonel süreçlerindeki verimliliği artırmak, gelişimlerine destek olmak adına; süreç analizi, süreç tasarımı, süreç ihtiyaçlarının belirlenmesi, süreç verimsizliklerinin ortaya çıkarılması vb. birçok konudaki çalışmaları kapsamaktadır. Bu süreçte firmaların sadece iş akışlarının hazırlanmasıyla kalmamakla beraber aynı zamanda firmaların operasyonel ve kurumsal gelişim ihtiyaçları belirlenmektedir. Süreç Analizi ve Süreç Yönetimi Danışmanlığı sayesinde iş- süreç bazlı kontrolün sağlanması, süreç sorumlusunun netleştirilmesi, süreçlere makro bakış açısının kazanılması, girdiler, çıktılar ve paydaşların net bir şekilde belirlenebilmesi, süreç performans göstergeleri ve hedeflerin belirlenmesi, iyileştirme alanlarının belirlenmesi gibi pek çok yarar elde edilebilmektedir.

Süreç Analizi ve Yönetimi Danışmanlığı Kapsamında Ne Sağlıyoruz?
Analiz ve Tasarım

Mevcut süreçleri analiz ediyoruz.
Süreç akış şemalarının oluşturulmasını sağlıyoruz.
Detaylı süreç tanımlarını oluşturuyoruz.
Süreç hiyerarşisini belirliyoruz.
Süreç performans göstergelerini ve hedeflerini belirliyoruz.
Ölçme, İzleme & Değerlendirme

Veri toplama metotlarını belirliyoruz.
Ölçüm yönteminin belirlenmesini sağlıyoruz.
İzleme ve ölçme takvimini oluşturuyoruz.
Ölçme, değerlendirme ve raporlama süreçlerini tasarlıyoruz.
Süreç İyileştirme

Süreç verimsizlik noktalarının tespitini gerçekleştiriyoruz.
Geri bildirimlerin verilmesini sağlıyoruz.
İyileştirme çalışmalarını ve tasarımlarını yapıyoruz.


Günümüzün iş dünyasında işletmelerimizin rekabet güçlerini artırmak temel amacımız.

Süreçlerimizi doğru analiz edebiliyor muyuz?
Süreçlerimiz müşteri beklentilerini karşılayacak şekilde mi oluşturulmuş?
Süreçlerimizin birbiri ile etkileşimini biliyor muyuz?
Doğru metrikleri takip ediyor muyuz?
Süreçlerimizi doğru yöntemlerle denetleyebiliyor muyuz?
Süreç yaklaşımının uygulanması sonucunda kuruluşlar açısından aşağıdaki konularda önemli yararlar elde edilebilir:

Doğru politika ve strateji oluşturma.
Doğru amaç ve hedef oluşturma.
Metriğe dayalı işletme yönetimi.
İnsan kaynakları yönetimi.
Katılımcı Profili
Orta ve üst seviye yöneticiler
Beyaz yaka personel
Mavi yaka hat yöneticileri (En az lise mezunu)



Süreç Analizinde Çeşitli Teknik ve Yöntemler

Süreç analizi, dönüşüm sırasında karşılaşılabilecek zorlukların belirlenmesi ve sebeplerin tespit edilmesidir.  Bir süreçteki aktivitelerin ve görevlerin departman bazında sistematik bir şekilde tanımlanması olan süreç analinizi birtakım riskleri de beraberinde getirir. Bu nedenle süreç analizinde çeşitli teknik ve yöntemlerin kullanılması gerekmektedir. Bu teknik ve yöntemleri "Kıyaslama Tekniği", "Beyin Fırtınası", "Kuvvet Alan Analizi", "Akış Diyagramı", "Pareto Diyagramı", "Sebep-Sonuç Diyagramı (Balık Kılçığı Diyagramı)", "Histogram Diyagramı", "Dağılım Diyagramı" ve "Kontrol Diyagramı" olarak sıralayabiliriz. Şimdi bu başlıkları birlikte inceleyelim.

 

Kıyaslama Tekniği

Sektörde en iyi olmak amacıyla dünyadaki mevcut uygulamaların araştırılmasıdır. Böylece işletmenin sektördeki yeri daha iyi anlaşılabileceği gibi gerçekçi ve ulaşılabilir hedeflerin belirlenmesi ve şirkete adapte edilmesi, işletmenin iyileştirme sürecini hızlandırır.

Beyin Fırtınası

İşletmelerde sıklıkla kullanılan yöntemlerden birisidir. Katılımcıların her türlü fikir ve önerilerini herhangi bir kısıtlama olmadan dile getirmesini sağlayan tekniktir.

Kuvvet Alan Analizi

"Performansı artırıcı kuvvetleri güçlendirmek" ve "performansı kötüye iten kuvvetleri zayıflatmak ve ortadan kaldırmak" üzerine yoğunlaşarak, bir amaca doğru ilerlemek ve iyileştirmek için beyin fırtınası tekniğiyle yapılan analizdir.

Akış Diyagramı

Bir tür grafiksel gösterim olan akış diyagramı, süreci oluşturan ve görevin tamamlanması için gereken işlemler dizisini gösterir. Böylece sürecin daha iyi ve objektif bir bakış açısıyla anlaşılması sağlanır. Birtakım tıkanıklıklar ya da hatalar tespi edildikten sonra bunların nedenleri araştırılır ve iyileştirici aksiyonlarla iş akışı yeniden belirlenir.

Pareto Diyagramı

Bu diyagram sayesinde işletmelerin problemleri en önemliden en önemsize doğru dikey bir çubuk grafiği şeklinde sıralanır. Bir sorunu çözmek ya da sorunun temel nedenini belirlemek için başlangıç noktasının belirlenmesini sağlar.

Histogram Diyagramı

Farklı kategorilerdeki değişken değerlerin frekans dağılımının bir diyagram üzerinde gösterilmesi için kullanılır. Böylece hangi problemin hangi sıklıkla oluştuğu ortaya çıkarılır ve çözümü için çalışmalar yapılır.

Sebep-Sonuç Diyagramı (Balık Kılçığı Diyagramı)

Bu diyagram, istenmeyen durum ve hatalarla kök nedenleri arasındaki ilişkiyi gösterir. Bir problemin değişik nedenleri arasındaki ilişki çözülür ve bu tür nedenler sınıflandırılarak tekrar etmesi önlenmeye çalışılır.

Dağılım Diyagramı

İki değişkenin birbiriyle ilişkili olduğu hipotezini test detmek amacıyla bir değişken değiştiğinde diğerinin durumunu göstermek için kullanılır.

Kontrol Diyagramı

Birtakım verilerin grafik üzerinde işaretlenmesi ile oluşur. Kontrol diyagramları iki farklı yöntemle süreç iyileştirme aktivitelerinde kullanılır. İlk yöntemde öncelikle süreçler izlenir ve kontrol edilir, ardından ihtiyaç duyulması halinde gerekli düzenlemeler yapılır. İkinci olarak da, ihtiyaç duyulmasına gerek kalmadan süreç iyileştirme faaliyetlerinde bulunulur. Süreç analiz tekniklerinden süreç iyileştirme faaliyetlerinde de yararlanılmaktadır.

 

Süreç analiz yöntemleri ise "Klasik ve iş-ürün analizi", "Çapraz fonksiyonel süreç analizi" ve "Hizmet faaliyetleri süreç analizi"nden oluşan modern yöntemler olmak üzere iki başlık altında toplanmaktadır:

 

Klasik Yöntem

Klasik yöntem süreç analizinde süreç akış diyagramlarından yararlanılarak

süreci oluşturan alt süreçler, işlemler veya aktiviteler tanımlanır, sorgulanır. Klasik süreç analizinde uygulanacak adımlar aşagıdaki gibidir;

 

1.İncelenecek süreç ya da alt sürecin belirlenmesi

2.Amacın belirlenmesi

3.Süreç akış diyagramları kullanılarak faaliyetlerin tanımlanması

4.İyileştirme için fırsatların değerlendirilmesi

5.Teklif edilen iyileştirme için yönetim onayının alınması

6.İyileştirmenin uygulanması

 

Modern Yöntemler

İs grupları içindeki faaliyetleri inceleyen yaklaşımlardır. Modern yöntemler aşağıdaki başlıklardan oluşur.

 

1. Bölüm iş-ürün süreç analizi:

a.Bölüm aktivite analizi (department activity analysis-DAA

b.Bölüm kalite analizi (department quality analysis-DQA)

c.Karmasıklık analizi (complexity analysis)

 

2.Çapraz fonksiyonel süreç analizi:

Çapraz fonksiyonel süreçlerin analizi için Proses (süreç) analiz yöntemi-PAT geliştirilmiştir.

Bu analizde, bölümler arası aktiviteler sürecin sahibi, süreç analizi üzerinde uzmanlaşmış bir danışman, baş koordinatör, süreçle ilgili yönetim birimi ve süreçte çalısanlardan oluşan bir takım tarafından incelenir. Bu yöntemde 9 temel adım vardır.

 

3.Hizmet aktiviteleri süreç analizi:

Hizmet süreç yönetimini, sürecin müşteri tarafından görülen ve görülmeyen yönlerinin saptandığı ve şematik bir şekilde gösterildiği süreç tanımlamasıyla başlar. Daha sonra muhtemel başarısızlık noktaları tespit edilip onarılmaya çalışılır.

Teklif Al